Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/10316.2/96448
Title: Mesas luso-brasileiras: alimentação, saúde & cultura. vol. II
Other Titles: Lusophone tables: food, health and culture. vol. II
Authors: Soares, Carmen (coord.)
Ribeiro, Cilene da Silva Gomes (coord.)
Keywords: Food History;Food Heritage;Food Cultures;Health;Portugal;Brazil;Lusophony;História da Alimentação;Património Alimentar;Culturas da Alimentação;Saúde;Portugal;Brasil;Lusofonia
Issue Date: 2018
Publisher: Imprensa da Universidade de Coimbra
Abstract: The tendency of 21st century studies about the table has been to privilege as multi and transdisciplinary approaches. In fact, it is in its holistic sense that we use the term table, a universe that encompasses goods, people and ideas. Reflect today toward the table constitutes a process of careful inquiry into three of the main pillars of the man’s relationship with food, throughout its history: food, health and culture. This second volume of Portuguese- Brazilian Tables is organized in three parts, containing a total of 12 chapters. The culinary literature that is evidenced as a source of knowledge and flavors, is presented in Part I (Tables of delights: when food is pleasure). The table also constitutes the cultural DNA of any subject, problematic congregated in Part II (Patrimonial tables: when the food is identity). Closing the volume, there are contributions particularly focused on the material size of the food, which are presented in Part III (Table’s materialities: environmental supply and service).
A tendência dos estudos do século XXI sobre a mesa tem sido de privilegiar as abordagens multi- e transdisciplinares. Aliás é na sua aceção holística que usamos o termo mesa, universo que engloba bens, pessoas e ideias. Refletir hoje sobre a mesa constitui um processo de indagação atento a três dos principais pilares da relação do homem com o alimento, ao longo de toda a sua história: alimentação, saúde e cultura. Este segundo volume da obra Mesas Luso-brasileiras está organizado em três partes, contendo um total de 12 capítulos. A literatura culinária, que se evidencia como fonte de saberes e sabores, apresenta-se na Parte I (Mesas de Delícias: quando o alimento é prazer). A mesa constitui, ainda, o ADN cultural de qualquer sujeito, problemática congregada na Parte II (Mesas Patrimoniais: quando o alimento é identidade). A fechar o volume surgem contributos particularmente centrados na dimensão material da alimentação, a Parte III (Materialidades da mesa: abastecimento e serviço alimentares).
URI: https://hdl.handle.net/10316.2/96448
ISBN: 978-989-26-1719-0
978-989-26-1720-6 (PDF)
ISSN: 2183-6523
DOI: 10.14195/978-989-26-1720-6
Rights: open access
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