Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/10316.2/96461
Title: BiblioAlimentaria: alimentação, saúde e sociabilidade à mesa no acervo bibliográfico da Universidade de Coimbra
Authors: Soares, Carmen (coord.)
Keywords: Bibliography;Food;Culinary;Gastronomy;Medicine;Pharmacopoeia;Sociability;University of Coimbra;Bibliografia;Alimentação;Culinária;Gastronomia;Medicina;Farmacopeia;Sociabilidade;Universidade de Coimbra
Issue Date: 2018
Publisher: Imprensa da Universidade de Coimbra
Abstract: The present work is the result of a documental show entitled BiblioAlimentaria. Its purpose is to introduce part of the rich documental and bibliographic collection of the University of Coimbra, concerning the studies on food, in its production aspects (agricultural and culinary), consumption (table and sociability), commerce and industry, administration, health and well-being. The works included in this catalog are grouped into five thematic nucleous, meant to highlight the narrative discourse to support the exhibition: 1. Memória Gastronómica (Gastronomic Memory); 2. Contabilidade e Administração (Accounting and Administration); 3. Medicina e Farmacopeia (Medicine and Pharmacopoeia); 4. Agricultura, Comércio e Indústria (Agriculture, Commerce and Industry); 5. Sociabilidade e Etiqueta (Sociability and Etiquette). The 101 titles included in this show are very spaned in nature and aim to present a journey through the history of food: from the close connection with medicine and pharmacopoeia in Classical Antiquity, through the systematic study of the properties of the new african, oriental and american products that arrived in Europe with greater intensity on the 16th century, culminating in the proliferation, in the 18th century, of small and practical cookbooks meant for cooking and gastronomy. Rulings, income and expense books, medical treatises, cookery books and magazines, periodicals and hospital menus are some of the handwritten and printed documents gathered in the catalog. The work is developed in three chapters. In the first one the reader is informed of the completed bibliographical references of the considered documentation. Afterwards in the chapter II, there’s a description of the content of each of the titles, which may range from the summary presentation to the more extensive commentary on aspects relevant to the history of food, medicine, pharmacopoeia, agriculture, commerce and mentalities. Much of this collection is illustrated in images of the covers or inside pages, contributing to a more complete disclosure of the documents. The last chapter presents detailed studies on some of the works exhibited.
A presente obra resulta de uma exposição documental, intitulada BiblioAlimentaria. Tem por objetivo dar a conhecer parte do rico acervo documental e bibliográfico da Universidade de Coimbra, pertinente para os estudos sobre alimentação, nas suas vertentes de produção (agrícola e culinária), consumo (mesa e sociabilidade), comércio e indústria, administração, saúde e bem-estar. As obras constantes deste catálogo encontram-se agrupadas em cinco núcleos temáticos, destinados a evidenciar o discurso narrativo que suportou a exposição: 1. Memória Gastronómica; 2. Contabilidade e Administração; 3. Medicina e Farmacopeia; 4. Agricultura, Comércio e Indústria; 5. Sociabilidade e Etiqueta. Os 101 títulos integrados nesta mostra são muito variados em termos de natureza e visam apresentar um périplo pela história da alimentação: da estreita ligação que mantém com a medicina e a farmacopeia na Antiguidade Clássica, passando pelo estudo sistemático das propriedades dos novos produtos africanos, orientais e americanos que chegam à Europa com maior fulgor a partir do século xvi, culminando na proliferação, já no século xviii, de pequenos e práticos livros de cozinha dedicados à arte culinária e à gastronomia. Regimentos, livros de receita e despesa, tratados médicos, livros e revistas de culinária, semanários, menus e papeletas de hospital são alguns dos documentos, manuscritos e impressos, reunidos no catálogo. A obra desenvolve-se em três capítulos. No primeiro o leitor é informado das referências bibliográficas completas da documentação considerada. Segue-se, no cap. ii, uma descrição do conteúdo de cada um dos títulos, que pode oscilar entre a apresentação sumária ou o comentário mais extenso dos aspetos relevantes para a história da alimentação, medicina, farmacopeia, agricultura, comércio e mentalidades. Muito deste espólio vem ilustrado com imagens das capas ou de páginas interiores, contribuindo para uma mais completa divulgação dos documentos. O último cap. reúne estudos detalhados sobre algumas das obras expostas.
URI: https://hdl.handle.net/10316.2/96461
ISBN: 978-989-26-1363-5
978-989-26-1364-2 (PDF)
DOI: 10.14195/978-989-26-1364-2
Rights: open access
Appears in Collections:Biblioalimentária: alimentação, saúde e sociabilidade à mesa no acervo bibliográfico da Universidade de Coimbra

Show full item record

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.