Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/10316.2/96432
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dc.contributor.authorSoares, Carmen, ed. lit.por
dc.contributor.authorPinheiro, Joaquim, ed. lit.por
dc.date.accessioned2020-11-19T14:43:03Z-
dc.date.available2020-11-19T14:43:03Z-
dc.date.issued2016-
dc.identifier.isbn978-989-26-1190-7por
dc.identifier.isbn978-989-26-1191-4 (PDF)por
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/10316.2/96432-
dc.description.abstractThe studies collected in this volume reflect, in general, upon food given its extraordinary cultural and identity value. With different approaches to food heritage, whether from a linguistic perspective, or from a more literary or cultural analysis, with a due historical, social and spatial framework, the set of papers highlight the importance of this topic, from classical antiquity up to the present day. In fact, food and everything that goes with it lead us on a journey revealing man’s way of life and his relationship with nature and other living beings. The thirty-four contributions of this volume are gathered in the following chapters: 1. Food: intangible heritage; 2. Food and literary heritage; 3. Food and linguistic heritage; 4. Food: health and wellbeing; 5. Food: society and culture; 6. Food and intercultural dialogue. With this volume it is also intended to open up perspectives on new research areas of food heritage as an essential source of knowledge for today.eng
dc.description.abstractOs estudos reunidos neste volume reflectem, de uma forma geral, sobre a alimentação enquanto elemento de extraordinário valor cultural e identitário. Com abordagens diversas ao património alimentar, seja numa perspectiva linguística, seja numa análise mais literária ou cultural, com o devido enquadramento histórico, social e espacial, o conjunto dos trabalhos realça a importância desta temática, desde a Antiguidade Clássica até aos nossos dias. Na verdade, a alimentação e tudo o que com ela se relaciona conduzem-nos por uma viagem reveladora da forma de vida do homem e do seu relacionamento com a natureza e com outros seres vivos. Os trinta e quatro contributos da obra estão reunidos nos seguintes capítulos: 1. Alimentação: património imaterial; 2. Alimentação e património literário; 3. Alimentação e património linguístico; 4. Alimentação: saúde e bem-estar; 5. Alimentação: sociedade e cultura; 6. Alimentação e diálogo intercultural). Com este volume pretende-se também abrir perspetivas sobre novos domínios de pesquisa do património alimentar como fonte de saber essencial para a actualidade.por
dc.language.isoporpor
dc.publisherImprensa da Universidade de Coimbrapor
dc.publisherAnnablumepor
dc.relation.ispartofDIAITA: Scripta & Realiapor
dc.rightsopen accesspor
dc.subjectFood heritageeng
dc.subjectgastronomyeng
dc.subjectcuisineeng
dc.subjectlinguisticseng
dc.subjectliteratureeng
dc.subjectfood cultureeng
dc.subjecthealtheng
dc.subjectPatrimónio alimentarpor
dc.subjectgastronomiapor
dc.subjectculináriapor
dc.subjectlinguísticapor
dc.subjectliteraturapor
dc.subjectcultura alimentarpor
dc.subjectsaúdepor
dc.titlePatrimónios alimentares de aquém e além-marpor
dc.title.alternativeFood heritage on both sides of the seaeng
dc.typebookWpartspor
uc.publication.locationCoimbrapor
dc.identifier.doi10.14195/978-989-26-1191-4por
uc.publication.digCollectionPBpor
uc.publication.areaArtes e Humanidadespor
uc.itemId86546-
item.fulltextNo Fulltext-
item.grantfulltextnone-
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