Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/10316.2/47068
Title: The great transformation of Porto meat markets: 1780-1800
Other Titles: A grande transformação dos mercados das carnes no Porto: 1780-1800
Authors: Ares, Francisco Cebreiro
Keywords: Early Modern markets;18th century;Porto;City Council finances;Mercado;século XVIII;Porto;finanças municipais
Issue Date: 2019
Publisher: Imprensa da Universidade de Coimbra
Journal: http://hdl.handle.net/10316.2/47058
Abstract: This chapter is divided in three sections. In the first we present the traditional circumstances of meat supply to Porto market and the rise on price that took place between 1780 and 1786 with an attempt of public administration in 1784. The second section deals with the long phase of public Meat Administration and dual system that results from it. During this phase, we analyse the relations between cattle fairs, marketplaces and prices through a quantitative analysis of the data provide by the accounting of the public Meat Administration. The last part of the paper put the conflict between meat supply and market prices within a general overview of grow and changes of Porto city at the end of Ancient Régime, aiming at putting forward some analytical hypothesis and suggest a further research agenda.
Este capítulo é constituído por três secções. Na primeira, apresentam-se as circunstâncias tradicionais do abastecimento de carnes no mercado da cidade do Porto e a subida de preços, que teve lugar entre 1780 e 1786, motivando uma primeira tentativa de administração pública desse mercado – às mãos do município, em 1784. Na segunda parte, pretende-se estudar a longa fase de administração pública das carnes, ocorrida entre 1786 e 1797, que teve como resultado o duplo-sistema. Nesta secção analisam-se, ainda, as relações entre as feiras de gado, os açougues e os mercados de carne e os preços pelos quais eram vendidas as peças de carne e as cabeças de gado, utilizando-se, para isso, os livros de contas da administração municipal. A última parte analisa este conflito entre as necessidades de abastecimento de carnes e os seus preços, tendo em conta a visão geral de crescimento e mudança verificada na cidade do Porto, nos finais do Antigo Regime, com o objetivo de apontar algumas hipóteses de análise e futuras vias de estudo.
URI: https://hdl.handle.net/10316.2/47068
ISBN: 978-989-26-1638-4 (PDF)
978-989-26-1637-7
DOI: 10.14195/978-989-26-1638-4_10
Rights: open access
Appears in Collections:Finanças, economias e instituições no Portugal moderno: séculos XVI-XVIII

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
the_great_transformation_of_porto_meat_markets.pdf4.66 MBAdobe PDFThumbnail
  
See online
Show full item record

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.