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Title: A “Organização Nacional das conservas de peixe”: economia dos interesses e ordenamento corporativo (1927-1938)
Other Titles: The “Organização Nacional das conservas de peixe”: interest groups and corporatism (1927- 1938)
L’ «Organização Nacional das conservas de peixe» : economie des interes et ordre
Authors: Henriques, Francisco
Keywords: Canning industry;international markets;state interventionism;great depression;economic nationalism;Industrie des conserves;marchés extérieures;intervention de l’ etat;grande dépression;Indústria de conservas;mercados internacionais;intervenção estatal;grande depressão;nacionalismo económico
Issue Date: 2016
Publisher: Imprensa da Universidade de Coimbra
Abstract: O projecto de reorganização estatal da indústria de conservas de peixe coincide com o período de formação das bases institucionais do Estado Novo e o impacto moderado da crise internacional em Portugal. Neste artigo procuramos demonstrar como a prévia “economia dos interesses” conserveiros procurou conter os efeitos de crise no sector em meados dos anos vinte e de como esses interesses se viriam a identificar com as soluções autoritárias preconizadas por Salazar em 1931. Na interpretação desta conjuntura daremos especial atenção às pressões dos mercados externos sobre a “cadeia de oferta” das conservas de peixe, antes e depois da Grande Depressão, para compreender o alcance e limite dos processos de “cartelização estatal”.
Le projet de réorganisation de l’ industrie des conserves de poisson coïncide avec l’ période de formation des bases institutionnelles du Estado Novo et l’ impact modérée de la crise international au Portugal. Dans cet article, nous voulons montrer comme le précèdente « economie des interés » s’est efforcé a répondre a la crise de l’industrie dans les annés 20 et s’en identifiée avec les solutions autoritaires préconisées par Salazar en 1931. Dans la interprétation de cet conjoncture, nous prenons en considération les pressions des marchés extérieurs sur le « chaîne d’approvisionnement » des conserves de poisson, avant et depuis de la Grande Dépression, pour comprendre la portée et des limites de la « cartellisation étatique ».
The project of state-led reorganization of the canning industry occurred along with the institutional construction of the new authoritharian regime and the moderate impact of the international crisis in Portugal. In this article we argue that previous interest groups activity in the canning industry tried to resolve the crisis effects in the sector during the 20’s and they would later join the authoritarian solutions defended by Salazar in 1931. While interpreting this conjuncture, special attention will be given to the effects of international markets in the fish supply chain, both before and after the Great Depression, to understand better the limits and goals of state-led cartelization.
URI: https://hdl.handle.net/10316.2/40238
ISSN: 1645-3530
1647-8622 (digital)
DOI: 10.14195/1647-8622_16_8
Rights: open access
Appears in Collections:Revista Estudos do Século XX

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