Please use this identifier to cite or link to this item:
https://hdl.handle.net/10316.2/39363
Title: | «Não destruas por causa da comida a obra de Deus»: restrições e recomendações alimentares na legislação sinodal portuguesa (séculos XIV a XVI) | Authors: | Cândido, Guida da Silva | Keywords: | Synods;Food;Middle Ages;Laypeople;Clergy;Sínodos;Alimentação;Idade Média;Leigos;Clero | Issue Date: | 2014 | Publisher: | Centro de História da Sociedade e da Cultura | Abstract: | Após uma introdução sobre Sínodos – descrição, objetivos e intervenientes – e as
celebrações no nosso território durante a época medieval, procura-se, com base na análise
de fontes documentais de natureza eclesiástica, mais concretamente através de um conjunto
de nove sínodos realizados entre os séculos XIV e XVI, avaliar o papel da alimentação
– e suas manifestações – no quotidiano da sociedade medieval. Distinguem-se as restrições
e recomendações alimentares dirigidas ao clero e aos leigos e, de entre estes, aos cristãos e
aos cristãos em convívio com judeus e mouros. A análise à legislação sinodal permite aferir
sobre a incontornável relevância, prestígio e transcendência dos alimentos durante a Idade
Média e dos aspetos determinantes na conduta da Igreja Católica face ao reconhecimento
da alimentação enquanto sinal de poder. After an introduction on Synods – description, goals and participants – and the celebrations conducted in our territory during the Middle Ages, this paper attempts to assess the role of food – and its expressions – in the daily life of the medieval society. This study is based on the analysis of documental sources of an ecclesiastical nature, namely through a set of nine Synods held between the 14th and 16th centuries. A distinction is made between the dietary restrictions and recommendations directed to the clergy and to laypeople. Of these, a distinction is also made between Christians and Christians in contact with Jews and Moors. The analysis of the synodal legislation makes it possible to ascertain the indisputable relevance, prestige and transcendence of food during the Middle Ages, as well as the determining factors in the conduct of the Catholic Church, in view of the recognition of food as a symbol of power. |
URI: | https://hdl.handle.net/10316.2/39363 | ISSN: | 1645-2259 2183-8615 (digital) |
DOI: | 10.14195/1645-2259_14_5 | Rights: | open access |
Appears in Collections: | Revista de História da Sociedade e da Cultura |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
nao_destruas_por_causa_da_comida_a_obra_de_deus.pdf | 1.9 MB | Adobe PDF |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.